dr. Eli M. Goldratt

Mijn meest inspirerende business ‘guru’? Dr. Eli M. Goldratt. Deze Israelische natuurkundige heeft met zijn Theory of Constraints (ToC) een nieuwe manier van denken geïntroduceerd. Als je nou steeds focust op de ‘constraint’, op datgene wat op *dit* moment jou beperkt, en die oplost, kom je in een Process Of OnGoing Improvement. Zo, meteen al het jargon maar in een zin.

Goldratt’s focus ligt niet op bezuinigen, niet op cost cutting. Maar op verbeteren. Zoek uit -in het ‘systeem’ dat je beschouwt- wat de grootste bottleneck/flessenhals/constraint op dit moment is. En ga daarmee aan het werk. Goldratt is van mening dat zijn ToC hèt focusmechanisme moet zijn, voordat je met LEAN Six Sigma aan de slag gaat. De verbetermethoden LEAN / Six Sigma / LEAN Six Sigma zijn sterk in gereedschappen om te verbeteren, maar hebben niet het supersterke focus mechanisme. Naar Eli’s (en mijn 🙂 ) idee zou het dan ook TLS in plaats van LSS moeten zijn. (ToC Lean Six Sigma)

Goldratt legt zelf graag uit waar zijn theorie over gaat in deze video.

Eli verkondigt zijn boodschappen in zgn business novels. Gewone leesboeken waarin zijn theorie ontdekt/ontwikkeld en vervolgens gebruikt wordt. Zijn bekendste boeken:

The Goal / Het Doel    -over optimalisatie in een productieomgeving, de bottleneck ligt *in* je organisatie

It’s not Luck / Het is geen toeval  -over optimalisatie van Sales en Marketing als de constraint in de markt ligt, buiten jouw organisatie

Critical Chain / De zwakste schakel -geeft Eli’s oplossing voor projectmanagement

The Choice / De keuze -waarin Eli via ‘gesprekken’ met zijn dochter inzicht in zijn inspirerende gedachtegoed geeft

Wil je meer informatie over ToC, schroom dan niet me te contacten… Ik ben veel en graag met het practisch toepassen van deze denkwijze bezig. De CCPM  foundation trainingen (zie ‘Inspiring Cursusaanbod’ ) zijn gebaseerd op Eli’s boek Critical Chain en de toepassing hiervan.

1 thought on “dr. Eli M. Goldratt”

  1. He Marten,

    Ik ben doende met het opzetten van een reeks van ‘Persoonlijk Meesterschap Klassen’ over wat ik noem ‘systeemtalen’ – systeemdenken vind ik een beetje te beperkt. TOC is natuurlijk ook zo’n systeemtaal. Zin om mee te doen?

    Jan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 19,881 bad guys.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.